Eerlijke Flex

////De VAR verdwijnt en het modelcontract verschijn...

De VAR verdwijnt en het modelcontract verschijnt....

Wouter van Twillert

Belastingadviseur bij Smink Kok Lentink

De VAR verdwijnt en het modelcontract verschijnt....

Afschaffing van de VAR

De VAR (Verklaring Arbeidsrelatie zelfstandigen) maakt plaats voor een nieuwe werkwijze. De VAR verdwijnt en het modelcontract verschijnt. Is daarmee het probleem van schijnzelfstandigheid opgelost? Ik denk het niet. De praktijk wordt nu opgezadeld met problemen die we kenden voor de invoering van de VAR. Wanneer is er daadwerkelijk sprake van een opdracht? Is er  geen sprake van een (fictief) dienstverband? Dat zijn vragen die de zzp 'er en zijn opdrachtgever zichzelf weer opnieuw mogen gaan stellen.

Fictief zegt u?

Ja, en waar hangt dat vanaf? Of u wel voldoende opdrachtgevers hebt, of u als ondernemer voor eigen risico werkt en of u afdoende verzekerd bent voor eventuele schade die is ontstaan als gevolg van uw uitgevoerde werkzaamheden. Kortom, er ontstaat wederom een grijs gebied dat door de fiscus wordt gecreëerd. En waarom? Omdat de fiscus niet bij machte was om  schijnconstructies effectief te bestrijden. En wat doet de wetgever dan? Juist. De wetgeving aangepassen. In dit geval wordt de VAR verklaring vervangen door modelovereenkomsten. Niets meer en niets minder.

Op basis van welke formele wet is er dan rechtsbescherming van uw modelovereenkomst en komt de modelovereenkomst wel overeen met de werkelijkheid? Weet u over drie jaar nog hoe u de opdracht in mei 2016 hebt uitgevoerd? Of u wel of niet 'toevallig' het gereedschap van uw opdrachtgever hebt gebruikt? Was u misschien in die periode toch 4 dagen aan het werk in plaats van vastgestelde 3 dagen die in de overeenkomst was overeengekomen?

Positie van de startende ondernemer

Iedereen weet dat de echte ondernemers geen problemen zal hebben. Hoe zit het echter met de startende ondernemer die - wel of niet - noodgedwongen alsnog wordt ingehuurd door zijn vorige werkgever(s). Ik verwacht hierover nog wel de nodige discussies met de Belastinginspecteur. Discussies waarover de rechter uiteindelijk zijn oordeel mag geven. Gelukkig hebben we een database die langer dan 7 jaar de jurisprudentie bewaart, want die zal de komende jaren wel weer van pas komen. Ach, leuker kunnen we het niet maken ....

Terug naar het overzicht

Reageer