Eerlijke Flex

////Laat Nederland geen Europees kampioen flexwerk...

Laat Nederland geen Europees kampioen flexwerk worden

Maurice Limmen

CNV Voorzitter

Laat Nederland geen Europees kampioen flexwerk worden

Het nieuwe jaar begint met lijstjes, waar ik niet blij van word. Zo zie ik Nederland graag ergens kampioen in worden, bijvoorbeeld in het voetbal, maar zeker niet in flexibilisering. Nederland dreigt koploper in Europa te worden in het gebruik van flexibele contracten voor werknemers. Nu staan we nog op de tweede plaats, achter Spanje. Gelukkig hebben we deze finale nog van ze verloren. 

Ruim twee miljoen mensen zijn aan de slag als oproep-, uitzendkracht, payroller of zzp’er en dat aantal blijft groeien. De Algemene Bond Uitzendondernemingen ABU verwacht dat in vijf jaar 30 tot 35 procent van de Nederlanders op een flexibel arbeidscontract werkt. Het aantal werknemers met een vast contract was vorig jaar al onder de grens van vijf miljoen gezakt.

Deze trend heeft grote gevolgen voor onze samenleving en ik maak me daar grote zorgen over. Kunnen we het sociale stelsel nog in stand houden, als er minder premies worden afgedragen voor sociale verzekeringen en pensioenen? Wat betekent het voor de toekomst van cao’s? Een rapport van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging dat binnenkort verschijnt luidt daarover de noodklok. De conclusie is dat flexibilisering een bom kan zijn onder de cao’s die werkgevers en werknemers met elkaar afspreken. Flexwerkers hebben minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract. Volgens de onderzoekers wordt daardoor de cao ondermijnd. En dan is er nog de toename van het aantal zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel. Bijna een miljoen werknemers die helemaal niet onder een cao vallen.

Als we niks doen, gaan er steeds meer mensen aan de slag voor de goedkoopste tarieven. Ze werken zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering en bouwen geen pensioen op. Dat moeten we met elkaar toch niet willen? Het wordt steeds guurder op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik heb vorig jaar nog gepleit voor verzekeringen voor zzp’ers en ik denk dat veel zelfstandigen dat ook willen.

Helaas blijft de politiek nogal besluiteloos. De regeringspartijen zijn er vorig jaar niet in geslaagd om afspraken over de toekomst van zzp’ers te maken. Maar we mogen deze flexibiliseringstrein niet zomaar laten doordenderen, want hij ontspoort steeds meer. Alle reden voor politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s voor 2017 een standpunt in te nemen over de toekomst van de arbeidsmarkt. Voordat we echt Europees kampioen flexibilisering worden.


Maurice Limmen, CNV Voorzitter 

Met toestemming van CNV is deze column doorgeplaatst op EerlijkeFlex.

Terug naar het overzicht

Reageer