Eerlijke Flex

////Ondernemerschap: focussen, excelleren en altern...

Ondernemerschap: focussen, excelleren en alternatieven achter de hand houden

Cornelis Tanis

business coach bij RoutsLaeven

Ondernemerschap: focussen, excelleren en alternatieven achter de hand houden

Is het ‘eerlijk’ als ik als opdrachtnemer een opdracht ‘moet’ accepteren tegen voorwaarden die mij niet goed bevallen en liever anders zou willen? Het antwoord op die vraag heeft in mijn ervaring veel te maken met creativiteit, stevigheid en de alternatieven die ik op enig moment heb.

Als zelfstandig business coach help ik teams en individuen op het gebied van onderhandelen en persoonlijk leiderschap. Ik heb zo in de afgelopen 8 jaar een mix van opdrachtgevers ontwikkeld: eigen klanten en als onderaannemer bij een klant van iemand anders. Vaak ook andersom: dan help ik iemand aan een opdrachtgever of huur ik iemand in voor een opdracht. Bij het thema Eerlijke Flex  komen bij mij een paar principes op die ik in hanteer in het maken van ‘deals’ in deze flexibele samenwerkingsverbanden.

Creativiteit

Eerst creativiteit. Vaak hoor ik dat iemand tarieven of voorwaarden onredelijk vindt, waarbij het een lading krijgt van oneerlijk. Het roept bij mij de vraag op of er ook is geprobeerd om uit dit ‘positionele gesteggel’ te blijven. Zijn alle belangen op tafel geweest? Is samen gekeken naar creatieve opties die beide belangen dienen? Is er daarbij respectvol de scherpte opgezocht? Vooropgesteld: dit creatief oplossen dekt vaak niet alles, er blijven ook stukken te overbruggen (denk aan vergoedingen, risico’s en investeringen). Het samen gebruiken van verifieerbare, objectieve criteria helpt daarbij om tot redelijke verdelingen te komen, die eerlijk voelen. Ik denk daarbij aan onafhankelijke marktinformatie, wat gebruikelijk is in de sector, of wat de ander zou doen met zijn klant.

Alternatieven

Dan alternatieven. Als zelfstandig ondernemer ben ik, als ik er heel prudent in ga zitten,  verantwoordelijk voor het hebben van alternatieve vormen om mijn kosten te dekken en continuïteit te borgen. Dat kan ik doen door bijvoorbeeld: mijn woninglasten laag houden, mijn vrouw te vragen meer te gaan werken, ergens in loondienst te gaan, een ander netwerk aan te boren, een opdracht niet te accepteren, een andere opdracht elders te ontwikkelen, of een ander soort opdracht te ontwikkelen. Dit klinkt allemaal goed op papier, maar zijn het ook alternatieven die ik kan activeren als het moet?  Weet ik mijn ‘beste-alternatief-zonder-overeenkomst’? En die van de ander? Zo niet, dan zeur ik niet over oneerlijk. Stevigheid ontleen ik grotendeels aan deze alternatieven.

One-Trick-Pony of Jack-Of-All-Trades

Ondernemerschap is voor mij de kunst om te focussen, te excelleren en tegelijk en altijd alternatieven te hebben - een soort antivries. Teveel van het één en je wordt op een dag wakker als een verouderde ‘One-Trick-Pony’ met een te laag tarief. Teveel van het ander en je bent een te algemene ‘Jack-Of-All-Trades’, ook met een te laag tarief. Eerlijk is eerlijk. Heb ik makkelijk praten als ‘hoger opgeleide’? Zou kunnen. Mijn vermoeden is dat dit wel eens minder met opleidingsniveau en meer met ondernemerschap te maken heeft.

Deze basisprincipes zijn niet nieuw en ze zullen naar mijn mening ook niet veranderen in 2020. Wat blijft, is dat elke generatie die principes moet leren en durven toepassen, opdrachtnemers èn opdrachtgevers.

Cornelis Tanis (1969) is business coach bij RoutsLaeven (www.routslaeven.nl) met als specialisatie onderhandelen en leiderschapsontwikkeling.

Terug naar het overzicht

Reageer