Eerlijke Flex

////Een flexibele samenleving

Een flexibele samenleving

Annette Dolle

trainer

Een flexibele samenleving

'Wil je geen vaste baan?' vragen docenten van scholen waar ik tijdelijk interim docent ben. Als ik dan nee schud, kijken ze me soms bevreemdend aan. Of ze vragen 'Echt niet?'. Wie wil er nou geen vast contract? Ik niet. Zeker niet. Maar, ik krijg het ze niet uitgelegd en heb al vrij snel opgegeven om het te proberen. Toch neem ik het ze niet kwalijk dat zij het anders zien dan ik. We bevinden ons elk in verschillende velden. En zo komt het dat ik niet alleen geloof in flexibele arbeid. Ik geloof in een flexibele samenleving.

In een flexibele samenleving vinden we (alle mensen) het vanzelfsprekend dat elk mens andere keuzes, voorkeuren, wensen en idealen heeft. Dus richten we die maatschappij zo in, dat de uitvoering altijd haalbaar is. Dat deze ruimte (nu nog) ontbreekt, ervaar ik op dit moment niet als een urgent probleem. Ik zie het eerder als een collectief transformatieproces waarin we met z'n allen terecht gekomen zijn. Cijfers laten zien dat we heel langzaam meebewegen naar nieuwe vormen van arbeid en leven. Dus het komt sowieso goed.  

Terug naar de docenten met een vast contract. Sinds 2012 werk ik als zelfstandig ondernemer en heel soms sta ik voor een klas. Sommige mensen noemen mij sociaal ondernemer, omdat ik me vooral richt op aardige interventies en groepsdynamische processen. Anderen (voornamelijk instanties) noemen mij zzp’er. Zelfstandige Zonder Personeel. Tegenwoordig zeg ik zelf steeds vaker dat ik 'een eigen bedrijf' heb. Waarom? Omdat het waar is. Het klinkt een beetje gek en vreemd misschien, zo op het eerste gezicht. Maar een zelfstandige - met of zonder personeel - is namelijk ook altijd de bezitter van een eigen bedrijf. Sinds ik deze taalkundige truc uithaal, voel ik me niet alleen meer zelfverzekerd over mijn werkzaamheden, maar merk ik ook een positievere reactie bij mijn klanten en opdrachtgevers.  

De socioloog Roman Krznaric noemt mensen als ik 'portfoliowerkers' (boek 2012 'Werk vinden dat bij je past'). Portfoliowerkers zijn mensen die een portfolio aan loopbanen opbouwen en dat aan de hand van freelance werk, part time jobs of eigen projecten uitvoeren. Wat buitengewoon prettig aan de terminologie van Krznaric is, is dat een enorme hoeveelheid burgers (zoals bijvoorbeeld docenten met een vast contract) dit principe wèl begrijpen. De troebele substantie die ze ervaren is opeens in een nieuw hokje geplaatst - in dit geval het hokje van de portfoliowerker. Handig! We houden in de lage landen nou eenmaal van helderheid en overzicht. In hokjes denken past bij ons landschap.

Toen ik net begon, zag ik mezelf op een dag tussen grijze maatpakken een standaard communicatie training geven, als freelancer voor een standaard bureau. Ik vroeg me zorgelijk af hoe ik mijn authenticiteit als trainer vast kon houden en niet ten onder zou gaan aan 'gemiddeldheid'. Mijn persoonlijkheid is - hoe ik het ook wend of keer - van het non-conformistische soort, maar van steen ben ik niet. Variëren van velden bleek de toverspreuk! Zo kwam ik als ondernemende interim docent in het onderwijs terecht. Ik creëerde een situatie waarin juist díe kant van mijn persoonlijkheid uitgedaagd bleef die ik bij sommige corporate klanten niet delen kon. Ondertussen willen mensen in verschillende velden juist graag dat ik die authenticiteit inzet en me uitspreek als anderen zwijgen. Maar de jongeren op het vmbo hebben daar voor mij als een unieke brugverbinding in gefungeerd. Zonder hen was ik nooit zo dicht bij mezelf gebleven en was ik op gegaan in bedrijfsculturen.

Daarom. Vooral daarom is het voor mij binnen het hele spectrum van eerlijke flexibele arbeid niet de vraag 'hoe we het met de wetgeving gaan regelen', maar 'hoe we onszelf leren wat er bij ons past, zodat we optimaal en authentiek kunnen blijven presteren in een veranderende maatschappij'. Zodra we dat antwoord hebben gevonden, volgt de praktische uitwerking vanzelf. En juist daarom pleit ik voor een flexibele samenleving.

Terug naar het overzicht

Reageer