Eerlijke Flex

////Annemarie van Gaal in de Telegraaf: Wiebes en d...

Annemarie van Gaal in de Telegraaf: Wiebes en de Flexverslaving

17-10-2016

Annemarie van Gaal in de Telegraaf: Wiebes en de Flexverslaving

In De Telegraaf van 17 oktober 2016 roept Annemarie van Gaal in haar column staatssecretaris Wiebes op om een oplossing te zoeken voor de onwerkbare Wet DBA. Ze schrijft:

'Het was me het Wiebes-weekje wel. Begin deze week vielen de douaniers massaal over onze staatssecretaris heen en later deze week kwamen daar de Tweede Kamerleden bij. Teleurstellend dat iemand met de kwaliteiten van Wiebes de geschiedenis in gaat als de staatssecretaris die beloofde de ’zolderkamer’ op te ruimen en de troep van overbodige regelingen en bureaucratie weg te gooien en uiteindelijk de man blijkt te zijn die hélemaal niets heeft opgeruimd of bereikt en ons achterlaat met een mislukte geldverslindende reorganisatie bij zijn eigen Belastingdienst.

Wiebes geeft ruiterlijk toe dat er een probleempje op zijn bordje bij is gekomen, namelijk de ’besturing’ van de Belastingdienst. De topmannen van de Belastingdienst komen trouwens uit de gelederen van de ministeries zelf. Sinds een jaar is Hans Leijtens er de baas, die zowat zijn hele carrière bij het ministerie van Defensie heeft gezeten. Daarvoor had Peter Veld de leiding die voordat hij bij de Belastingdienst ging werken, al bijna dertig jaar als ambtenaar voor verschillende ministeries had gewerkt.

Misschien is het echte probleem wel dat de leiding nooit bedrijfsleven-ervaring heeft gehad en ook nooit de noodzaak heeft gevoeld dat je je financiële risico’s moet afdekken en uitgaven moet begrenzen omdat je anders faliekant onderuit gaat.

Ik wil de resterende maanden als staatssecretaris voor Wiebes niet op voorhand verpesten, maar ik hoop dat hij toch nog ergens de tijd vindt om ook een oplossing te zoeken voor die onwerkbare Wet DBA. De Wet DBA is de opvolger van de VARverklaring en staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties die moet voorkomen dat zzp’ers eigenlijk verkapte werknemers zijn.

Ik begrijp de afkorting al niet, maar ik begrijp ook niet waarom er steeds zoveel blokkades voor zzp’ers opgeworpen worden. Zzp’ers zijn cruciaal voor onze welvaart omdat de opdrachten voor het bedrijfsleven zich steeds minder laten vertalen naar vast werk, maar steeds vaker in losse opdrachten en klussen. We zouden zzp’ers juist moeten omarmen. Uit onderzoek blijkt ook dat 80% van de zzp’ers heel tevreden is met zijn vrije bestaan. Daarom begrijp ik ook niet dat zzp’ers nog steeds aan alle kanten weggezet worden als een zielige groep die uitgebuit wordt en daarom zo snel mogelijk weer in vaste dienst zou moeten. Gijs van Dijk, de vicevoorzitter van de FNV hekelde onlangs in deze krant nog de ’flexverslaving’ van werkgevers. Pardon? Flexverslaving? Hooguit een reactie op de overdosis vakbondsregulering in ons land.

Nu is er voor de zzp’ers en hun opdrachtgevers weer een nieuwe blokkade opgeworpen waarbij zzp’ers én hun opdrachtgevers gezamenlijk een contract moeten opstellen en ondertekenen dat aantoont dat het een opdracht aan een échte zzp’er betreft en er geen sprake is van een verkapt dienstverband.

Op zich een prima maatregel, ware het niet dat hij in de praktijk volledig onwerkbaar blijkt. Het contract moet bijvoorbeeld uitsluiten dat er sprake is van een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, én de opdrachtgever mag geen instructies geven of controle uitoefenen. Dit geeft meteen de tegenstrijdigheid aan; als je een opdracht aanneemt committeer je je ook aan instructies. Je kunt als zzp’er vrijwel nooit zelf bepalen hoe, wat en wanneer je je opdracht gaat uitvoeren.

Om het gemakkelijk te maken heeft de Belastingdienst al een aantal modelcontracten opgesteld die goedgekeurd zijn. Maar laat ik even het concrete voorbeeld nemen van iemand die ergens in het land lezingen of een optreden geeft. In de DBA-modelovereenkomst staat dan: ’De opdrachtgever heeft geen zeggenschap over de artistieke inhoud en uitvoering van het optreden’ en ’de artiest is geheel vrij om de concrete inhoud van het optreden te bepalen en op eigen wijze uitvoering daar aan te geven’. Dat is natuurlijk niet reëel. Als de opdrachtgever een ondernemersvereniging is, dan wil die dat de lezing over nieuwe verdienmodellen gaat en niet over studiefinanciering of de hoogte van zakgeld van kinderen.

’Vrije vervanging’ is volgens de Belastingdienst eveneens een voorwaarde: De échte zzp’er moet zich kunnen laten vervangen door een ander. Maar een opdrachtgever kiest voor jou, en niet voor een ander. Dát is nu juist de kracht van jou als zzp’er. De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar door dit te ondertekenen maak je je zowel als opdrachtgever én als opdrachtnemer schuldig aan schijnafspraken waarvan je weet dat ze niet kloppen.

Deze regeling werpt bovendien een enorme bureaucratische blokkade op voor zzp’ers en de opdrachtgevers. Veel zzp’ers hebben inmiddels opdrachten verloren of laten zich nu inhuren via een duur payrollbedrijf of uitzendbureau om van de risico’s af te zijn.

De Belastingdienst zadelt zichzelf ook op met bureaucratische rompslomp, want alle contracten moeten voorgelegd worden om er zeker van te zijn dat ze goedgekeurd worden en er niet achteraf loonheffingen en boetes betaald hoeven te worden. Dat vergt enorme mankracht. Ik vermoed daarom dat veel van de vertrekkende belastingdienstmedewerkers weer massaal ingehuurd gaan worden als zzp’ers. Het voordeel is dan wel dat ze dan te maken krijgen met hun eigen DBA-modelcontracten en snel zullen inzien dat er een betere oplossing moet komen. Ik ga er zelf ook eens een weekje op broeden.'

Bron: De Telegraaf, Annemarie van Gaal

Reacties op Eerlijke Flex

Flex én zeker!

Pierre Spaninks & Anne Meint Bouma ZZP-expert en directeur Brainnet

Flex én zeker!

Wie zichzelf kan redden, moet je niet willen redden, want dan is de kans groot dat hij juist verdrinkt.' Dat stellen Anne Meint Bouma (directeur Brainnet) en Pierre Sp...

De 4e Industriële Revolutie en de gevolgen voor flex/werk

Wim Davidse Toekomstverteller

De 4e Industriële Revolutie en de gevolgen voor flex/werk

Het is oktober, en we laten de late, fraaie zomer van 2016 langzaam maar zeker achter ons. Maar op de arbeidsmarkt is 't hoogseizoen: het aantal werkzame personen is a...

Reageer

U kunt actief deelnemen aan dit platform door uw mening of reactie achter te laten. Een wereld in transitie vraagt om nieuwe denkwijzes, acties en een andere aanpak. Zowel van ondernemingen als zelfstandigen.

Laat uw reactie achter